Decizie MAJORĂ în China: De la „copilul unic” la trei copii de familie în țara cu cea mai mare populație din lume

0
74

China urmează să suspende limita de doi copii pe cuplu şi să autorizeze familiile să aibă până la trei copii.

După trei decenii de ”politică a copilului unic”, China şi-a relaxat reglementările în 2016 şi i-a autorizat pe toţi chinezii să aibă un al doilea copil. Însă nu au fost înregistrate date mai bune, nașterile fiind în declin. Astfel că la 4 ani de la permiterea celui de-al doilea copil, autoritățile trec la următoarea etapă: cel de-al treilea copil.

Decizia vine la câteva săptămâni după publicarea rezultatului ultimului recensământ, care se efectuează din zece în zece ani. Potrivit datelor, ţara cu cea mai mare populaţie din lume are o scădere puternică a ratei natalităţii.

La începutul lui mai, rezultatele unui recensământ realizat în 2020 relevau o îmbătrânire mai rapidă decât cea prevăzută a populaţiei.

În 2020, primul an de pandemie COVID-19, numărul naşterilor a scăzut la 12 milioane, de la 14,65 milioane în 2019. Rata natalităţii în 2020 (10,48 la 1.000) a scăzut la cel mai mic nivel de la înfiinţarea Chinei comuniste, în 1949.

China înregistra în 2020 peste 264 de milioane de persoane în vârstă de peste 60 de ani – de patru ori mai mult decâît populaţie Franţei.

Populaţia aflată la vârsta activă (15-59 de ani) mai reprezintă doar 63,35% din totalul populaţiei – o scădere cu 6,79 de puncte în zece ani.

În martie, Parlamentul chinez a adoptat o lege privind o creştere treptată a vârstei pensionării în următorul cincinal, spre marea nemulţumire a unei bune părţi a opiniei publice, mai notează AFP.

…articolul original …