„Lucrăm la un draft, un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului Penal şi modificarea Codului de Procedură Penală în acord cu deciziile Curţii Constituţionale şi pentru transpunerea celor două directive: confiscarea extinsă la Codul Penal, consolidarea prezumţiei de nevinovăţie la Procedură Penală“, a spus Tudorel Toader, citat de Europa FM.

Ministrul Justiţiei a subliniat că pentru aceste modificări nu vor exista două acte normative: „Reluăm cele două proiecte de lege pe care le-am iniţiat şi promovat anul trecut. Probabil, probabil, sigur că mă voi consulta şi cu doamna prim-ministru, nu vom propune două ordonanţe de urgenţă, ci una singură cu două puncte: Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Al treilea punct pe care îl analizăm şi îl discutăm este dacă în cele două coduri preluăm şi unele dintre soluţiile legislative care au fost adăugate de către Parlament, controlate de către CCR şi declarate constituţionale. Dacă preluăm, vom prelua dintre acele soluţii care au fost validate de către CCR, în rest nimic mai mult, nimic mai puţin“.

Toader a subliniat şi că amnistia şi graţierea reprezintă o ultimă soluţie: „Dacă există alte soluţii, legislative evident, de îndreptare a abuzurilor comise, evident şi normal s-a exprimat acordul cu respectivele soluţii. Dacă nu, s-a agreat ideea ca amnistia şi graţierea să fie ultima soluţie de îndreptare a respectivelor abuzuri. Ne aflăm în acest stadiu“.

Declaraţiile vin după ce duminică seară, în urma Consiliului Naţional al PSD, ministrul Justiţiei a evitat să dea un răspuns clar privind adoptarea unei ordonanţe de urgenţă privind amnistia şi graţierea, spunând că va reflecta pe acest subiect.

Asta după ce preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că nu ştie când sau cum dar PSD–ALDE are obligaţia să dea un OUG pe amnistie şi graţiere pentru a fi reparate toate nedreptăţile care s-au făcut în Justiţie.

„Dacă cineva găseşte alte instrumente, alte măsuri legislative, orice alt tip de acţiune care să rezolve în totalitate, să repare toate nedreptăţile care s-au întâmplat în România şi care se întâmplă în continuare, toate abuzurile din justiţie, altele decât graţierea şi amnistia, va avea tot sprijinul partidului şi al meu personal. Dacă nu, nu mai ezitaţi. Nu ştiu când, nu ştiu cum, dar PSD, PSD-ALDE are şi această obligaţie, să repare nedreptăţile. Ca să nu-şi mai taie venele cei din presa cu epoleţi şi toţi ăai pklătiţi de Sorosică pri n Bitcoins, aţi văzut că toate lucrurile ies la iveală, domnule, inventaţi ceva, găsiţi o decizie CCR, o virgulă într-o decizie a CCR să spuneţi – aceste două acte normative, trei, cinci acte normative nu sunt aplicabile lui Liviu Dragnea şi închidem subiectul. Ieşiţi toţi din această capcană în care ei personalizează toate aceste intenţii ca şi sunt sunt date pentru mine“, a explicat liderul PSD.…..articolul original