Scena s-a derulat cu repeziciune, ca într-un film pe care nu doreşti să îl vezi niciodată. Patru sistemne (tancuri) de apărare antiaeriană GEPARD au ajuns vineri dimineaţă în Gara din Alba Iulia, împreună cu personalul militar afarent. Pentru ca tancurile să poată fi descărcate de pe platforme era evident că trebuia ca militarii să urce în ele.

Distanţa până la linia de înaltă tensiune era foarte mică, de circa 1 metru şi jumătate, motiv pentru care era obligatorie întreruperea furnizării energiei electrice e linia respectivă. Surse neoficiale susţin că, imediat ce au ajuns la Alba Iulia, militarii ar fi solicitat reprezentanţilor Gării să oprească alimentarea cu energie electrică pe această linie, pentru a putea descărca tancurile.

Ar fi fost cerută întreruperea energiei la dispeceratul naţional care gestionează aceste situaţii, care a transmis că cererea a fost aprobată şi pusă în aplicare. Întreruperea alimentării cu energie electrică nu a avut loc, însă, în realitate. Militarul s-a urcat pe tanc, unde a manevrat o antenă şi a atins firul de înaltă tensiune. A fost electrocutat mortal, corpul acestuia luând, practic, foc. Puterea energiei electrice în reţeaua CFR este de 27.000 de volţi.

Plutonierul Alexandru Orosz avea 33 ani, din care 11 ani ca militar în Armata României. Era tatăl unei fetiţe de 5 ani. Militar veteran, Alexandru a executat o misiune în teatrul de operaţii din Afganistan în 2012 alături de militarii Batalionului 300 Infanterie din Galaţi. Acesta era mecanic conductor pe Sistemul antiaerian GEPARD la Batalionului 3 Apărare Antiaeriană din Turda şi executa vineri o misiune în cadrul detaşamentului destinat debarcării tehnicii militare în gara Alba Iulia pentru a participa la Ceremonia militară de 1 Decembrie. Alexandru a fost electrocutat de la reţeaua de înaltă tensiune a căii ferate în timp ce efectua manevre pe tehnica aflată pe platforma feroviară. La momentul accidentului, în interiorul tancului se mai găsea un militar, care, din fericire, a scăpat cu viaţă.

După momentul electrocutării militarii, s-au derulat scene greu de descris, relatate de către martori prezenţi întâmplător în zonă. Colegii militarului au început să urle şi să strige pentru înreruperea energiei electrice. Câţiva s-au urcat pe tanc şi au reuşit să stingă focul, iar apoi să îl coboare pe colegul lor jos. Nu au putut, însă, să facă nimic mai mult pentru că acesta decedase. Nici echipajele de Salvare şi SMURD, sosite la faţa locului, nu au mai putut face nimic. ”Am auzit o bubuitură şi am văzut o flamă puternică. L-a aruncat în aer ca o păpuşă. Cred că dacă se înrerupea energia electrică nu se întâmpla nimic. Mare păcat de acest om”, a spus unul dintre martori.

Un altul a luat un stingător şi a fugit spre zona unde a avut loc accidentul. ”M-am gândit că pot ajuta şi eu, am luat stingătorul şi am fugit spre tanc. Când am ajuns, colegii îl dăduseră jos de pe tanc, dar era tot ars şi nu se mai putea face nimic”, a spus muncitorul, care lucrează şofer pe un buldo-excavator, implicat în activităţile de modernizare a spaţiului din jurul Gării Alba Iulia. O comisie a Diviziei 4 Infanterie «Gemina» va cerceta cauzele producerii accidentului, dosarul fiind preluat de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj. O altă comisie a fost constituită la nivelul companiei CFR SA.

Purtătorul de cuvânt al Diviziei IV Infanterie Gemina, lt. col. Dan Crişan, a evitat să se pronunţe dacă era obligatorie scoaterea de sub tensiune a liniei de energie electrică din gară, acesta susţinând că detaliile tehnice vor fi făcute publice după finalizarea cercetărilor. ”Nu are rost să spunem acum. Noi avem proceduri de debarcare, pentru fiecare element de tehnică în parte. Nu este ceva deosebit faptul că s-au transportat «Geparzii» cu trenul. Este o procedură obişnuită. Detaliile tehnice privind ceea ce s-a întâmplat pe real vor fi dezvăluite după ce comisia finalizează partea tehnică”, a spus Dan Crişan. Acesta a completat că militarii care vor participa la ceremonia de la Alba Iulia vor fi probabil schimbaţi pentru a nu crea un moment emoţional pentru aceştia atunci când vor defila la ceremonia militară.

Citiţi şi:

FOTO VIDEO Militar decedat electrocutat în Gara din Alba Iulia. S-a urcat pe un tanc adus pentru parada de 1 Decembrie

„Rămas bun, camarade! Nu te vom uita niciodată!“ Cine este militarul care şi-a pierdut viaţa în Gara din Alba Iulia

VIDEO Precizări de la Ministerul Apărării Naţionale în legătură cu moartea militarului în Gara din Alba Iulia

…..articolul original