EXCLUSIV | Mirel Rădoi a găsit leacul pentru una dintre bolile fotbalului românesc: absenţa suporterilor de pe stadioane. Soluţia selecţionerului U21

90

EXCLUSIV | Mirel Rădoi a găsit leacul pentru una dintre bolile fotbalului românesc: absenţa suporterilor de pe stadioane. Soluţia selecţionerului U21

Stadioanele Ligii 1 Betano se modernizează de la an la an, dar numărul celor care ocupă un loc în timpul partidelor de campionbat scade dramatic. Multe echipe n-au reuşit să atragă comunitatea locală în jurul lor, astfel că sunt nevoite să evolueze de multe ori în faţa a doar câteva zeci de oameni. Mirel Rădoi a vorbit despre această problemă a suporterilor, într-un interviu acordat pentru ProSport.

ProSport: Dacă ar fi să daţi un sfat suporterilor care nu prea mai vin la stadion, ce le-aţi transmite să vină să susţină echipa naţională, dar şi echipele de club?
Mirel Rădoi: Evident că mesajul ar fi să vină, dar asta depinde de ei.

De ce nu mai este acelaşi interes, aşa cum era înainte?
Pentru că, din păcate, şi fotbalul nu mai transmite ceea ce transmitea înainte. Nu mai transmite pasiune, imediat cum este o întrebare care nu ne convine răspundem foarte agresiv, conflictul dintre persoanele care sunt implicate în sport, vedem cum apar la televizor şi atunci nu facem altceva decât să transmitem şi lor mai departe această stare de confuzie, de agresivitate. În momentul în care vin la meci şi nu sunt satisfăcuţi din punct de vedere sportiv sau al spectacolului fotbalistic, normal că la prima pasă greşită şi ei au o reacţie pentru că ceea ce se întâmplă la televizor vin şi expun şi ei.

Eu cred că înainte de toate, noi ca echipă naţională şi echipe de club ar trebui să încercăm să practicăm un fotbal mai spectaculos, putem să îi readucem pe oameni la stadion, să vină cu acea plăcere, să vină cu soţia şi cu copilul la meci ca la un spectacol, nu să vină, în momentul în care s-a văzut o pasă greşită sau o atitudine delăsătoare la un jucător să vină să îşi expună toate frustrările prin care trece acasă sau la serviciu.

Vina este din ambele părţi, fotbalul nu mai e la fel de spectaculos cum era înainte, dar şi oamenii sunt mult mai critici, mai nerăbdători, poate că şi lipsa de performanţe.
E adevărat că şi clasa socială şi ceea ce se întâmplă în societate în acest moment aduce o parte negativă şi către sport, dar eu încerc să caut vina la ceea ce putem noi să îmbunătăţim. Eu cred că marea parte din vină o avem noi. Indiferent că am fost jucător şi că acum sunt antrenor. Trebuie să facem în aşa fel încât în momentul în care ieşim public să avem o discuţie sau un discurs în aşa fel încât să îi facem pe oameni să înţeleagă ceea ce vrem, să înţeleagă că noi nu facem altceva decât ca ei să se întoarcă al stadion. Din păcate, sunt foarte puţini antrenor care fac asta, cei mai mulţi dintre ei încearcă să îşi creeze un CV pentru a putea să antreneze în străinătate şi ar putea performa din punct de vedere financiar şi atunci şi pentru ei nu e un aspect care să îi facă să vină la stadion.

După primele 6 etape, media spectatorilor este de-a dreptul dramatică. Pe doar trei stadioane a fost ocupată peste 50% din capacitatea stadionului de către suporterii echipei gazdă: Gaz Metan Mediaş (în medie 4067 de oameni, 52% din capacitatea stadionului), Sepsi OSK (în medie 3000, 63% din capacitatea stadionului) şi FC Viitorul (în medie 2500 de oameni, 55% din capacitatea stadionului).

ULTIMA ORĂ Un nou mesaj de tipul „M…PSD” a apărut unde nimeni nu se aştepta. A fost realizat de şapte oameni şi are 100 de metri lungime | VIDEO DRONĂ …articolul original