5 fotbalişti tineri cu ştaif. Caramavrov pune o întrebare care arde

5 fotbalişti tineri cu ştaif. Caramavrov pune o întrebare care arde

Tinerii României care evoluează în campionatul intern au început în forţă actualul sezon sau măcar unii dintre ei. Avem nevoie de ascensiunea lor fulminantă pentru a ajunge din nou cu prima reprezentativă la un turneu final de Campionat Mondial, după o absenţă majoră, de 24 de ani!

Ne bazăm pe ei la Mondiale?
Vă prezint mai jos jucătorii sub 20 de ani care m-au impresionat în acest început de sezon din Liga 1 şi în care văd mari posibilităţi de progres.
1. DENIS DRĂGUŞ, 19 ani (Viitorul), aripă stânga – 5 goluri şi o pasă decisivă în 7 partide disputate în acest sezon
Cota de piaţă pe transfermarkt: 200.000 de euro. Din punctul meu de vedere, e o cotă mincinoasă, în 2-3 luni va ajunge la peste 1 milion de euro.
Toată lumea e cu ochii pe Moruţan, pentru că joacă la FCSB, vorbim despre el mai jos, dar am să încep acest articol cu Denis Drăguş, atacantul Viitorului care a marcat 5 goluri şi a dat o pasă decisivă în cele 7 meciuri din actualul sezon. El a înscris de trei ori împotriva olandezilor de la Vitesse – de două ori la Ovidiu şi o dată în deplasare! Plus o reuşită în Luxemburg, cu Union, şi una ieri cu Voluntari, în Liga 1.
Denis a împlinit 19 ani pe 7 iulie şi este fiul fostului atacant Mihai Drăguş (45 de ani), care a evoluat în carieră pentru FC Argeş, Samsung Bluewings, Torpedo Moscova şi Nijni Novgorod.
Drăguş junior joacă tot în atac, dar preferă să vină din extreme, poate evolua atât pe dreapta, cât şi pe stânga. Dispune de o mobilitate foarte bună, e tehnic, are simţul golului în sânge, e bătăios, aleargă mult, face şi faza defensivă când este cazul.
Din punctul meu de vedere, e numărul 1 până acum în topul tinerilor jucători din Liga 1 şi ar trebui convocat la naţionala de tineret, iar apoi încercat şi la prima reprezentativă.
2. OLIMPIU MORUŢAN, 19 ani (FCSB), mijlocaş ofensiv – 2 goluri şi 2 pase decisive în 5 meciuri
Cota de piaţă pe transfermarkt: 900.000 de euro
Pe locul 2 în topul preferinţelor mele se află Olimpiu Moruţan, care s-a integrat mai repede decât sperau chiar cei din conducerea clubului bucureştean. Un jucător cu dribling fin, care poate scoate din joc mai mulţi adversari, cum s-a întâmplat şi la golul marcat de el cu Rudar Velenje, pe Arena Naţională.
Cu o bună viteză de reacţie şi cu o viteză acceptabilă, Moruţan e şi un bun şuteur, dar şi un execelent pasator. Un mare câştig pentru FCSB, pare a fi decarul de care orice echipă are nevoie. Puţini jucători de acest profil mai există în România.
Totul depinde acum de cum e antrenat şi îndrumat, pare pozitiv, a mai lăsat din fiţe şi din figuri.
3. DENNIS MAN, 20 de ani (FCSB), – aripă dreapta – 2 goluri şi o pasă decisivă în 4 meciuri disputate.
Cota de piaţă: 2,2 milioane de euro.
Poate evolua şi în spatele vârfului, şi ca mijlocaş ofensiv.
Man e un jucător deja consacrat, titular la FCSB şi anul trecut, când a marcat 12 goluri şi a dat 8 pase decisive în 47 de meciuri jucate.
Un atacant serios, muncitor, modest, eficient, are şi ultima pasă. Se spune că nu prea ştie să dribleze, dar compensează prin celelalte calităţi. A şi debutat la naţionala mare a României.
4. DARIUS OLARU, 20 de ani (Gaz Metan Mediaş), aripă dreapta – 2 goluri în 3 meciuri în acest campionat.
Cota de piaţă: 500.000 de euro
Poate evolua şi ca mijlocaş ofensiv.
A deschis scorul contra lui Dinamo în victoria de luni, 3-2, a medieşenilor. A preluat deja numărul 10, are calităţi, e tehnic, o bună stăpânire de sine şi un accentuat simţ al golului. Poate că ar fi bine pentru el să facă pasul spre o echipă de cupele europene.
5. VALENTIN MIHĂILĂ, 18 ani (Universitatea Craiova), extremă stânga – 1 pasă decisivă în două meciuri jucate.
Cota de piaţă: nu este deocamdată cotat pe transfermarkt.
Poate evolua şi extremă dreaptă, cum a fost poziţionat împotriva Botoşaniului (2-2), şi mijlocaş ofensiv. A impresionat în acest meci, primul ca titular la Universitatea Craiova, scoţând penalty-ul din care Mitriţă a egalat la 1, iar apoi l-a servit excelent pe acelaşi Mitriţă pentru 2-1.
Dezinvoltură, curaj, tupeu pozitiv, o bună viziune a jocului, calităţi de coordonator, exact tipul de jucător care a lipsit Craiovei până acum.
Poate că e cam devreme să-l poziţionăm atât de sus în acest top al speranţelor, dar eu îl văd capabil de meciuri foarte bune în acest campionat.
6. SEBASTIAN MAILAT, 20 de ani (CFR Cluj), aripă stânga – o pasă decisivă în 4 meciuri.
Cota de piaţă: 800.000 de euro
Poate juca şi aripă dreapta, şi mijlocaş dreapta. E singurul tânăr, în afara deja consacratului Cristian Manea, care a spart blocada veteranilor de la CFR şi a mai apărut în echipă.
Un bun control al balonului, viteză ok, se pierde uneori în prea multe driblinguri. Important este că există calitate şi că Mailat pare dispus la efort şi dornic să progreseze.
6. ROBERT MOLDOVEANU, 19 ani (Dinamo), atacant central – 1 gol în cele trei meciuri jucate în acest sezon.
Cota de piaţă: 300.000 de euro.
Poate juca şi în spatele vârfului, dar şi extremă dreapta.
E un adevărat speculant în careul advers, are un bun plasament, simte unde trebuie să se poziţioneze pentru a deveni periculos pentru poarta adversă. E pozitiv şi are mari resurse de creştere în joc.
7. TUDOR BĂLUŢĂ, 19 ani (VIITORUL CONSTANŢA), mijlocaş la închidere – 5 meciuri în acest sezon, dintre care 4 în Europa League, toate ca titular.
Cota de piaţă: 900.000 de euro
Poate evolua şi fundaş central.
A jucat 26 de partide în sezonul trecut pentru Viitorul. Elegant, bun recuperator, apare bine şi pe faza ofensivă. Şut bun, are nevoie de mai mult curaj pentru a merge înainte.
Eu cred în toţi aceşti jucători, îmi place cum au intrat în joc în acest început de sezon, aş vrea să vorbesc despre ei laudativ şi la jumătatea campionatului, şi la finalul lui, şi sper ca toţi să contribuie decisiv la calificarea naţionalei U21 la Campionatul European. Iar apoi să facă pasul şi spre naţionala mare.

Alţi jucători sub 20 de ani cu un început ok de sezon:

Florinel Coman (20 de ani, FCSB, extremă stânga) – ar fi putut intra şi el în topul de mai sus, dar aşteptăm o confirmare a celor două meciuri bune făcute până acum, cu Rudar şi Dinamo, în care a marcat trei goluri.

Deian Sorescu (20 de ani, Dinamo, extremă dreapta)
Alexandru Măţan (19 ani, Viitorul, mijlocaş ofensiv)
Jovan Markovic (17 ani, Universitatea Craiova, atacant central)
Deja consacraţi, dar fără realizări deosebite în acest început de campionat:
Valentin Costache (20 de ani, CFR Cluj, extremă dreapta) – a jucat doar 53 de minute în cele 6 meciuri disputate de CFR în acest sezon.
Ianis Hagi (20 de ani, Viitorul, mijlocaş ofensiv)

ULTIMA ORĂ După scandalul privind diurna de 25 de lei pentru sportivi, Ministerul Tineretului şi Sportului este faţă în faţă cu VALUL de INDIGNARE. Unde se strâng oamenii …articolul original

Related Articles

Stay Connected

2,811CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

Latest Articles