EXCLUSIV | Marius Mitu, mărturisire despre scandalul meciurilor trucate din Belgia. „Banii s-au luat din mână în mână”. Unde spune că a greşit şi cum se apără. „N-au reuşit să demonstreze nimic în privinţa mea. Anderlecht m-a concediat abuziv!”

EXCLUSIV | Marius Mitu, mărturisire despre scandalul meciurilor trucate din Belgia. "Banii s-au luat din mână în mână". Unde spune că a greşit şi cum se apără. "N-au reuşit să demonstreze nimic în privinţa mea. Anderlecht m-a concediat abuziv!"

Marius Mitu, actual selecţioner al naţionalei de minifotbal şi fost component al Stelei şi al Universităţii Craiova, avea lumea la picioare în momentul în care a fost cumpărat de Anderlecht, în vara lui 2005, după ce cunoscuse consacrarea la Lierse. Pătruns într-o echipă formată din fotbalişti precum Bart Goor, Per Zetteberg, Walter Bassegio, Christian Wilhemsson, Mbo Mpenza sau Vincent Kompany, mijlocaşul care a strâns patru partide oficiale pentru Steaua lui Ţiţi Dumitriu şi Mihai Stoichiţă îşi fixa noi ţinte. Chiar dacă antrenorul Frankie Vercauteren, fost mare internaţional belgian, nu-l ţinea în palmă, Mitu accepta pentru start rolul secundar. Spera să se impună prin tehnica paşilor mărunţi, dar n-a mai avut când.

Toate visurile i s-au ars însă în scurt timp, după ce un scandal de corupţie imens s-a întins ca o pată de ulei în fotbalul belgian. 31 de inculpaţi şi acuzaţii de corupţie, asociere în vederea comiterii de infracţiuni, spălare de bani şi şantaj. Dezvăluirile au vizat iniţial echipele La Louviere şi Saint Trond. Pe scurt, anchetatorii au descoperit că o sumă de 600.000 de euro a fost pariată în Anglia pe meciul Saint Trond – La Louviere 1-3 (octombrie 2005), iar o altă confruntare, FC Brugge – Saint Trond 2-1, ar fi atras interesul unor pariori care ar fi investit 230.000 de euro. La scurt timp, dosarul s-a mărit, iar un important capitol a fost generat de Lierse, formaţia lui Mitu.

Odată bulgărele rostogolit peste fotbalul din ţara care produce de ani buni jucători cu ştaif pentru toate campionatele lumii, la iveală au ieşit nume importante, echipe de tradiţie şi oficiali care alimentau suspiciuni. Presa din Belgia a pedalat de la început pe pista mafiei pariurilor pe internet pusă la punct de o reţea chineză, iar treptat s-a ajuns la concluzia că banda era condusă de un cetăţean chinez domiciliat în Franţa, Ye Zheyun. Asiaticul manevra un sistem sofisticat, bine pus la punct, care prindea în capcană, scriau jurnaliştii de la La Derniere Heure, conducători şi fotbalişti, în interesul pariorilor. Capii reţelei şi aghiotanţii lor se orientau mai ales către grupări în impas financiar, iar victimele erau sigure. Desenau 'harta' echipelor cu întârzieri salariale şi treceau la acţiune.


Mitu a evoluat la Steaua (1994-1997), Chindia Târgovişte (1996) Farul (1997-1999), Rocar (1999-2000), RWD Molenbeek (2001-2002), Lierse (2002-2005), Anderlecht (2005-2006), Metalurg Doneţk (2006-2008), Skoda Xanthi (2008-2009), Panthrakikos (2009), UTA (2010) şi CSM Râmnicu Vâlcea de unde s-a retras în 2010.

După ce anchetatorii au verificat tot ce mişca la Lierse, în grupul celor acuzaţi a intrat şi românul Marius Mitu, fost jucător la Steaua şi Universitatea Craiova. Procurorul Jean Pascal Thoreau, cel care a instrumentat cazul, a solicitat iniţial pentru opt jucători de la Lierse şi La Louviere o pedeapsă cu închisoare între 10 şi 20 de luni plus o amendă între 1.000 şi 2.500 de euro, acuzaţiile fiind de escrocherie şi corupţie.

"Zheyun Ye a contactat 12 echipe din Belgia, timp în care a aranjat 14 partide", mărturiseau, la momentul respectiv, surse judiciare pentru presa din Belgia. Chinezul cu minte ascuţită s-a făcut nevăzut în momentul declanşării anchetei din Belgia. Zheyun risca închisoare 6 ani şi 200.000 de euro amendă, însă a pus la punct un alt plan pentru a-şi spăla imaginea. A plecat în Finlanda, unde a preluat echipa AC Alliansi, care la primul joc, împotriva rivalei de la Haka, a pierdut scor 0-8, deşi formaţiile erau de valori apropiat egale. Pe un site de pariuri din Finlanda, cota pentru acest scor era 8.787! Anomalia a fost identificată rapid de poliţia din Helsinki, care a deschis o anchetă, dar chinezul a dispărut din nou.

Acuzat că a primit bani de la chinezul Zheyun pentru a truca partide

La momentul în care a izbucnit cel mai mare scandal de corupţie din sportul belgian, Mitu era componentul formaţiei Anderlecht Bruxelles, care-l cumpărase de la Lierse, formaţie asupra căreia planau, alături de la La Louviere, cele mai mari suspiciuni. Devenit inculpat în procesul de corupţie, bucureşteanul era acuzat, potrivit presei din Belgia, că ar fi primit bani de la afaceristul chinez pentru a truca mai multe partide. Procurorii cereau la momentul respectiv între 10 şi 20 de luni de închisoare şi amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.500 de euro pentru toţi cei cercetaţi, printre care Laurent Fassotte, Laurent Delorge, Igor Nikolovski, Yves Van Der Straeten, Dan Mitu, Cliff Mardulier, Hasan Kacic şi Ninoslav Milenkovic.

Citeşte şi INTERVIU cu Marius Mitu. "Vrei să joci în locul lui Panduru, în locul lui Gâlcă, în locul lui Lăcătuş!?". Cum a debutat la Steaua, dialogul K.O. cu Yaya Toure şi de ce întârzia mereu Vincent Kompany

De ce era suspectat fotbalistul şcolit la Steaua? Ancheta a vizat unele meciuri aranjate în sezonul 2004/2005. La 15 februarie 2006, trei jucători ai echipei Lierse au fost interogaţi de justiţia belgiană şi, potrivit presei belgiene, ei au mărturisit că au fost cumpăraţi de reprezentanţii unei reţele mafiote chineze pentru a influenţa rezultatele unor meciuri din campionatul Belgiei. Cei trei fotbalişti, portarii Cliff Mardulier şi Patrick Deman şi fundaşul Laurent Fassotte, au fost puşi în libertate, după ce au făcut aceste mărturisiri şi după ce le-au fost percheziţionate locuinţele. Unul dintre ei, Laurent Fassotte, a dezminţit orice act de corupţie. În următoarele zile au fost audiaţi trei foşti fotbalişti de la Lierse, printre care şi Marius Mitu, transferat în vara anului 2005 la Anderlecht, alături de Delorge, precum şi Ninoslav Milenkovici, transferat la Germinal. Publicaţiile Le Soir, De Standaard, Het Volk şi Het Nieuwsblad susţin că cei trei jucători ar fi confirmat ceea ce foştii lor coechipieri Patrick Deman, care era şi antrenor secund, Cliff Mardulier şi Laurent Fassotte ar fi mărturisit deja. "Cei cinci jucători şi antrenorul secund Deman ar fi primit 10.000 de euro pentru fiecare meci aranjat", dezvăluia, la acea vreme, presa belgiană.


Herman van Holsbeeck a stat în conducerea lui Anderlecht peste 20 de ani. În momentul în care s-a declanşat avalanşa dezvăluirilor, managerul echipei lui Mitu a tăiat în carne vie

Reprezentanţii clubului Anderlecht au susţinut că fotbalistul român ar fi mărturisit că ar fi primit instrucţiuni ca să nu-şi apere corect şansele. Mitu şi colegul său au negat, prin vocea avocatului, că ar fi recunoscut

Mitu şi Delorge şi-au încheiat prematur aventura la Anderlecht. Şefii au rupt contracatele celor doi imediat, considerând că imaginea clubului fusese mototolită. "Alertată de informaţiile referitoare la interogarea, la 16 februarie, a fotbaliştilor Laurent Delorge şi Marius Mitu, conducerea RSC Anderlecht a discutat cu jucătorii vizaţi, care au confirmat că au adoptat, în timpul evoluţiei la Lierse, atitudini incompatibile cu etica sportivă. Royal Sporting Club Anderlecht consideră că aceste fapte sunt de natură să rupă încrederea indispensabilă care trebuie să existe în cadrul relaţiilor profesionale dintre club şi jucător şi a decis să pună capăt, din această zi, colaborării existente", anunţa clubul din Bruxelles, într-un comunicat.

Managerul grupării Anderlecht, Herman Van Holsbeeck, s-a prezentat în faţa Uniunii Belgiene de Fotbal, după ce Mitu şi Delorge au fost concediaţi pentru a expune pe larg poziţia clubului şi motivele care au condus la radicala decizie înainte ca Justiţia să ia o hotărâre."În 16 februarie 2006, Marius Mitu a fost convocat la poliţia din Bruxelles pentru a da o declaraţie. Ajuns la club la prânz, unde a mâncat alături de mai mulţi jucători, el nu ne-a spus de vizita la poliţie. Am aflat în cursul serii, prin intermediul jurnaliştilor. Prin intermediul lui Pierre Leroy (team manager), l-am convocat pe Mitu în biroul meu a doua zi, la ora 9.00. El a mărturisit că a primit instrucţiuni să nu-şi apere corect şansele. El a primit bani pentru acest lucru, pe care i-a depus în România. Mitu a mărturisit că a făcut ce i s-a cerut". Ulterior, Marius Mitu şi Laurent Delorge au dezminţit, prin vocea avocatului Peter Roossens, că ar fi recunoscut implicarea lor în trucarea de meciuri în perioada în care evoluau pentru Lierse. "Nu au recunoscut asta nici în faţa celor de la Anderlecht, nici în faţa justiţiei", a spus, răspicat, Roossens.


Marius Mitu nu a apucat să-şi mai consolideze numele la Anderlecht. Tot ce adunase în carieră s-a prăbuşit ca un castel din cărţi de joc

"Acel an a fost cel mai bun al carierei mele. În 28 de etape, am reuşit 20 de pase decisive şi 10 goluri. Nu văd cum aş fi putut truca eu un meci, mai ales că eu jucam în spatele vârfului"

La 12 ani distanţă de la aprinderea scandalului care a făcut la acea vreme înconjurul lumii, Marius Mitu a făcut dezvăluiri pentru ProSport. "Îmi asum această întâmplare. La echipă a venit un nou investitor… Investitor în ghilimele! La momentul în care el a sosit, a achitat toate datoriile către noi, pentru că noi eram într-o situaţie delicată, nu ne încasaserăm salariile de trei-patru luni. Greşeala noastră, ca să nu zic a mea personală, a fost că acei bani au fost luaţi din mână în mână, nu prin bancă, pentru a se vedea cine i-a plătit şi pentru a demonstra cine i-a plătit. Dar niciodată nu au putut demonstra că a fost vorba de trucare de meciuri. Mai ales în cazul meu! Pentru că acel an a fost cel mai bun sezon al carierei. În 28 de etape, am reuşit 20 de pase decisive şi 10 goluri. Nu văd cum aş fi putut truca eu un meci, mai ales că eu jucam în spatele vârfului. Au încercat să demonstreze, au demonstrat în privinţa unor jucători, cei din blocul defensiv", spune Mitu, pentru ProSport.

Belgienii i-au interzis să mai joace fotbal în ţara lor, dar Mitu a contestat decizia şi a câştigat la Curtea de Apel de la Bruxelles. "Anderlecht m-a concediat abuziv. Multe echipe din Belgia s-au ferit de mine după cele întâmplate"

Uniunea Belgiană de Fotbal (URBSFA) i-a interzis lui Mitu să mai joace fotbal la vreo echipă din Belgia, după ce mijlocaşul a refuzat să colaboreze cu federaţia în acest caz, scria Mediafax, în februarie 2014, citând presa belgiană. Însă românul împreună cu alţi doi jucători aflaţi în aceeaşi situaţie, Laurent Fassotte şi Igor Nikolovski, au contestat la Curtea de Apel de la Bruxelles decizia URBSFA de a le interzice să mai evolueze în Belgia. Fotbaliştii au primit, în februarie 2007, câştig de cauză, Curtea de Apel de la Bruxelles argumentându-şi decizia prin faptul că "sancţiunile disciplinare pe care jucătorii le-au primit au dus la încălcarea dreptului subiectiv la un proces echitabil şi la exercitarea meseriei pe care şi-au ales-o, a libertăţii de expresie şi a vieţii private".

Procesul a fost câştigat pe baza articolului 6 din Convenţia pentru Apărarea Drepturilor Omului, care defineşte de fapt marile drepturi prin care se poate apăra fiecare persoană. Instanţa, potrivit aceleiaşi surse, a ajuns la concluzia că tribunalul privat al URBSFA nu poate sancţiona jucătorii, deoarece forul fotbalistic belgian nu respectă o serie de prevederi ale articolului 6 al Convenţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului. Mitu a depus plângere şi în faţa Tribunalului Muncii din Bruxelles împotriva grupării RSC Anderlecht, ca urmare a concedierii sale la 17 februarie 2006. El a solicitat despăgubiri pentru concediere abuzivă şi diverse prime. Continuă Mitu, pentru ProSport. "În privinţa mea, nu au reuşit să demonstreze absolut nimic, de asta sunt şi foarte mâhnit. Asta am încercat mereu să demonstrez că nu a fost vorba de trucare de meciuri. Dacă aş fi avut de câştig de cauză, aş fi câştigat şi procesul împotriva lui Anderlecht, care m-a concediat abuziv, imediat, la prima veste. M-au dat afară, dar n-am putut să demonstrez. Nu mi s-a luat dreptul la muncă, ăsta a fost câştigat de avocatul meu, dar multe echipe s-au ferit de mine pentru cele întâmplate. Dar am plecat apoi la Metalurg Doneţk, unde mi-a fost mult mai bine din punct de vedere financiar".


Una dintre puţinele fotografii care circulă pe internet cu chinezul Ye

Ce s-a întâmplat, între timp, cu chinezul din vârful armatei care meşterea operaţiunea de trucare a meciurilor din Belgia

Mitu a jucat în Belgia în perioada 2001-2006, la echipele R.W.D. Molenbeek (2001-2002), Lierse (2002-2005) şi Anderlecht (2005-2006). Căpitanul echipei lui Mitu, Lierse, Laurent Fassotte, le-a declarat anchetatorilor că Zheyun Ye controla aproape toată echipa, inclusiv conducerea. Asiaticul, arhitectul mecanismului, risca şase ani de închisoare şi o amendă de 200.000 de euro. În urmă cu doi ani, Marius Mitu povestea pentru Mediafax care erau ultimele informaţii recepţionate despre Zheyun Ye. "Oricum, nu a fost în regulă că asiaticului i s-a dat drumul. L-au prins şi l-au eliberat! El a dat un interviu într-o revistă din Franţa în care a spus că noi, jucătorii, nu suntem vinovaţi. Noi eram doar nişte pioni", povestea pentru sursa citată actualul antrenor al naţionalei de minifotbal.

L'Equipe nota, în urmă cu câţiva ani, că omul care a pus pe jar fotbalul belgian ar fi negat toate acuzaţiile care i s-au adus. Dat în urmărire generală, Ye a fost adus în 2016 în Belgia. Interogat mai multe zile, chinezul nu a fost arestat. Anul trecut, publicaţia americană New York Times pretindea, într-un material intitulat "Soccer: Corupţia fără frontiere în fotbalul belgian şi conexiunile cu China" că asiaticul Ye, creierul operaţiunii, s-ar fi stabilit în China.

ULTIMA ORĂ O femeie şi-a uitat PAROLA de la contul online de la firma de energie. A cerut una temporară de la serviciul clienţi, iar când a văzut ce combinaţie a primit a ÎNCREMENIT. „Am fost şocată, dezgustată şi mânioasă. Nici acum nu mi-am revenit”/ Reacţia furnizorului …articolul original

Related Articles

Stay Connected

2,832CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

Latest Articles