În apropierea imediata a Bucurestiului, în partea de N-V, se afla comuna Chiajna. Formata din trei sate „care se tin totuna“ (vorba lui Ion Creanga): Rosu, Dudu si Chiajna, comuna se extinde pe zi ce trece. Se considera ca denumirea comunei vine de la Doamna Chiajna, sotia domnitorului tarrii Românesti Mircea Ciobanul, fiica si nepoata lui, precursoare a feminismului de care sunt legate ctitorirea a numeroase asezaminte religioase si înfiintarea, în 1552, la Câmpulung, a uneia dintre cele mai vechi scoli românesti. Grupul Scolar din satul Rotu îi poarta numele acestei doamne ce vine din istoria neamului, iar la jumatatea lunii noiembrie, în organizarea autoritatilor locale, se serbeaza Ziua Doamnei Chiajna, cu depuneri de flori la statuia realizata de sculptorul Nicolae Popa.
Comuna se extinde pe zi ce trece. În fruntea ei (la al treilea mandat consecutiv!), se afla primarul Mircea Minea. ai daca chejnenii, despre care se spune ca, bulgari fiind, chibzuiesc îndelung înainte de a lua o decizie, l-au ales pentru a treia oara, înseamna ca merita!
Nu-i deloc uaor sa fii primar într-o comuna în plina dezvoltare, cum e Chiajna. La o populatie de aproape 15.000 de locuitori, ponderea activitatilor o detin afacerile, investitiile si munca în industrie. Cei care au detinut suprafete mai mari de teren au ales sa-l vânda, iar, data fiind pozitia favorabila fata de Bucuresti, comuna arata acum ca un cartier rezidential.
S-a construit si se construieste mult în Chiajna, iar casele dispun de facilitatile unui sat european: gaze, canalizare (lucrarea se afla în stadiul de finalizare, mai sunt de îndeplinit niste formalitati legate de concesionarea retelei), telefon, internet, retea de drumuri publice în plin proces de modernizare si reabilitare.
Nascut în zodia Balantei, Mircea Minea e un om echilibrat, dar exigent cu sine si cu ceilalti! Foarte exigent când e vorba de curatenie, ordine si disciplina, considera ca acestea sunt atribute esentiale si reprezentative pentru comuna si oamenii sai. Aspectul primariei, dar si al comunei confirma acest lucru. Primaria-i moderna, cu dotari si spatii functionale, personal calificat si competent si, lucrul cel mai important, cu acces si transparenta pentru cetateni.
„În slujba cetateanului“ nu reprezinta numai o lozinca pe care o poti vedea în primarie mai peste tot (la intrare, în biroul primarului, la ghiseele functionarilor), ci sunt cuvinte care îsi gasesc sensul în activitatea edilului de la Chiajna.
Comunitatea are problemele ei, în general, si tineretul si problemele lui, în special, sunt prioritatii pe lista acestuia. În comuna se afla un grup scolar cu clasele I-XII, o scoala generala (amândoua având incluse si sectii cu grupe de prescolari), doua dispensare si trei biserici, una dintre ele aflându-se în faza finala de constructie.
Conditiile din scoli sunt excelente, dotarile cu materiale de calitate, aspect stimulant pentru copii si favorizant unei educatii la standarde europene: cladiri bine întretinute având încalzire centrala, apa curenta, mobilier nou, calculatoare. Toate acestea realizându-se exclusiv din bugetul local!
Cu ce realizari se mai mândreste dl primar? Cu un club sportiv, doua sali de sport, dintre care una e polivalenta, având capacitatea de 1.500 de locuri, teren cu gazon artificial si nocturna. Unii ar zice (cârcotasii, sic!) ca e prea frumos ca sa fie adevarat! si totusi este! Cum reuseste? Ziua de lucru a domnului Minea începe dimineaaa devreme si se termina seara târziu.
Primarului îi place performanta si o încurajeaza: îi premiaza pe elevii silitori la învataturt, pe sportivii care obtin rezultate deosebite, promoveaza competitia. Are si o deviza preferata: „Goarna cânta pentru numarul 1“. Le pretinde arta celor din jur, dar si domnia sa vrea sa fie numarul 1 în tot ceea ce face.
Primar modern în vremuri moderne! A calatorit mult si din locurile pe cale le-a vazut a învatat sa ofere, dar sa si pretinda, într-un cuvânt – sa fie manager. Pentru ca un primar asta trebuie sa fie în primul rând, managerul comunei, el trebuie sa gestioneze cu responsabilitate fondurile existente. Consiliul Local a accesat si derulat proiecte cu finantare europeana sau de la Guvern; bineînteles ca acestea au fost posibile în primul rând gratie implicirii cu responsabilitate si perseverenta a edilului comunei.
Nemultumiri are, ca orice om, legate de birocratia care de cele mai multe ori complica si îngreuneaza lucrurile, amâna punerea în practica a proiectelor, dar legea-i lege si trebuie respectata.
În ceea ce priveste proiectele si intentiile de perspectiva, dl Minea vorbeste despre modernizarea întregii retele de drumuri care au infrastructura si extinderea retelei de canalizare. De asemenea, se are în vedere si un parteneriat cu Primaria Capitalei pentru amenajarea unei gradini zoologice. Desigur, vor fi si altele, dar, fiind un om de actiune, prefera sa lase faptele sa vorbeasca.
Educ. Ileana CÎRSTEA
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 7, 1-15 APRILIE 2007