UN PRIMAR DE NOTA 10!

0
871

În apropierea imediata a Bucurestiului, în partea de N-V, se afla comuna Chiajna. Formata din trei sate „care se tin totuna“ (vorba lui Ion Creanga):  Rosu, Dudu si Chiajna, comuna se  extinde pe zi ce trece. Se considera ca denumirea comunei vine de la Doamna Chiajna, sotia  domnitorului tarrii Românesti  Mircea Ciobanul, fiica si nepoata lui, precursoare a feminismului de care sunt legate ctitorirea a numeroase asezaminte  religioase si înfiintarea, în  1552, la Câmpulung, a uneia dintre cele mai vechi scoli  românesti. Grupul Scolar din satul  Rotu îi poarta numele acestei  doamne ce vine din istoria neamului, iar la jumatatea  lunii noiembrie, în organizarea autoritatilor locale, se  serbeaza Ziua Doamnei Chiajna, cu depuneri de flori la  statuia realizata de sculptorul Nicolae Popa.

Comuna se extinde pe zi ce trece. În fruntea ei (la al treilea mandat  consecutiv!), se afla primarul Mircea Minea. ai daca chejnenii, despre care se  spune ca, bulgari fiind, chibzuiesc îndelung înainte de a  lua o decizie, l-au ales pentru a treia oara, înseamna ca merita!
Nu-i deloc uaor sa fii primar  într-o comuna în plina dezvoltare,  cum e Chiajna. La o populatie de aproape 15.000 de  locuitori, ponderea activitatilor o detin  afacerile, investitiile si munca  în industrie. Cei care au detinut suprafete  mai mari de teren au ales sa-l vânda,  iar, data fiind pozitia favorabila fata de Bucuresti, comuna arata acum ca un cartier rezidential.
S-a construit si se construieste  mult în Chiajna, iar casele dispun de facilitatile unui  sat european: gaze, canalizare (lucrarea se afla în  stadiul de finalizare, mai sunt de îndeplinit niste  formalitati legate de concesionarea retelei),  telefon, internet, retea de drumuri publice în plin  proces de modernizare si reabilitare.

Nascut în zodia Balantei, Mircea  Minea e un om echilibrat, dar exigent cu sine si cu  ceilalti! Foarte exigent când e  vorba de curatenie, ordine si  disciplina, considera ca acestea sunt atribute esentiale si  reprezentative pentru comuna si oamenii sai. Aspectul primariei,  dar si al comunei confirma acest  lucru. Primaria-i moderna, cu dotari si spatii functionale,  personal calificat si competent si,  lucrul cel mai important, cu acces si transparenta pentru cetateni.
„În slujba cetateanului“ nu reprezinta numai o lozinca pe care o poti  vedea în primarie mai peste tot (la intrare, în biroul  primarului, la ghiseele functionarilor),  ci sunt cuvinte care îsi gasesc  sensul în activitatea edilului de la Chiajna.

Comunitatea are problemele ei, în general, si tineretul si problemele lui, în  special, sunt prioritatii pe lista acestuia. În comuna se afla un grup scolar cu  clasele I-XII, o scoala generala (amândoua având incluse  si sectii cu grupe de  prescolari), doua dispensare  si trei biserici, una dintre ele aflându-se în faza finala de constructie.

Conditiile din scoli sunt excelente, dotarile cu materiale de calitate, aspect  stimulant pentru copii si favorizant unei educatii la standarde europene:  cladiri bine întretinute având încalzire centrala, apa curenta, mobilier nou,  calculatoare. Toate acestea realizându-se exclusiv din bugetul local!

Cu ce realizari se mai mândreste dl primar? Cu un club sportiv, doua sali de  sport, dintre care una e polivalenta, având capacitatea de 1.500 de locuri,  teren cu gazon artificial si nocturna. Unii ar zice (cârcotasii, sic!) ca e prea  frumos ca sa fie adevarat!  si totusi este! Cum reuseste? Ziua de lucru a  domnului Minea începe dimineaaa devreme si se termina seara târziu.

Primarului îi place performanta si o încurajeaza: îi premiaza pe elevii silitori  la învataturt, pe sportivii care obtin rezultate deosebite, promoveaza competitia. Are  si o deviza preferata: „Goarna cânta pentru numarul 1“. Le  pretinde arta celor din jur, dar si domnia sa vrea sa fie numarul 1 în tot ceea  ce face.

Primar modern în vremuri moderne! A calatorit mult  si din locurile pe cale le-a vazut a învatat sa ofere, dar sa si pretinda, într-un cuvânt – sa fie manager.  Pentru ca un primar asta trebuie sa fie în primul rând, managerul comunei, el  trebuie sa gestioneze cu responsabilitate fondurile existente. Consiliul Local a  accesat si derulat proiecte cu finantare europeana sau de la Guvern; bineînteles  ca acestea au fost posibile în primul rând gratie implicirii cu responsabilitate  si perseverenta a edilului comunei.

Nemultumiri are, ca orice om, legate de birocratia care de cele mai multe ori  complica si îngreuneaza lucrurile, amâna punerea în practica a proiectelor, dar  legea-i lege si trebuie respectata.

În ceea ce priveste proiectele si intentiile de perspectiva, dl Minea vorbeste  despre modernizarea întregii retele de drumuri care au infrastructura si  extinderea retelei de canalizare. De asemenea, se are în vedere  si un parteneriat cu Primaria Capitalei pentru amenajarea unei gradini zoologice.  Desigur, vor fi si altele, dar, fiind un om de actiune, prefera sa lase faptele sa vorbeasca.

Educ. Ileana CÎRSTEA
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 7, 1-15 APRILIE 2007