Presa Online

0
544

Apeductul statiei de la Crivina, ce va alimenta din acest an Bucurestiul cu apa potabila, tranziteaza un teren al nimanui, ceea ce sporeste gradul de risc
Finalizarea Statiei de tratare a apei potabile de la Crivina a fost decalata cu un an din cauza lucrarilor suplimentare de modernizare a apeductelor, vechi de 20 de ani, dar si din cauza unor neclaritati referitoare la terenul pe care se afla apeductul care va alimenta Capitala.
Terenul pus la dispozitie de municipalitate pentru construirea statiei de la Crivina si a apeductelor, ce vor alimenta Bucurestiul cu apa potabila, nu este intabulat in cartea funciara de Primaria Capitalei, deoarece mare parte din suprafata a fost retrocedata de autoritatile locale din Ilfov si Giurgiu proprietarilor de drept. In momentul de fata, municipalitatea se afla in proces cu Primaria Chiajna, care a pus in posesie pe fostii proprietari cu suprafete din terenul pe sub care trece apeductul care alimenteaza Bucurestiul, ceea ce pune in pericol transportul apei. „Din punctul de vedere al municipalitatii, aceasta punere in posesie este nelegala, pentru ca nu este in concordanta cu legea. Municipalitatea isi asuma responsabilitatea ca impreuna cu Primaria Chiajna sa rezolve aceasta problema”, a declarat primarul Videanu. Contactat telefonic, viceprimarul Razvan Murgeanu ne-a declarat ca vina este a autoritatilor locale din cele doua judete. „Noi cand am vrut sa la intabulam, nu am mai putut din cauza ca erau deja date. In aceste conditii, tot ce putem face e ste sa le expropriem, sa-i convingem pe proprietari sa le vanda, avand in vedere ca sunt bunuri de utilitate publica.”
Crivina va furniza apa mai scumpa
Potrivit conducerii Apa Nova, statia de la Crivina va fi finalizata in totalitate, cel mai probabil, la jumatatea lunii mai, data la care va fi aplicata si majorarea de tarif solicitata de societate pentru investitia de 55 milioane de euro realizata. „Majorarea extrordinara de tarif este prevazuta in contractul de concesiu-ne si a fost validata de experti in anul 2001. Ea se va aplica in momentul in care statia va fi 100% operabila”, ne-a declarat directorul general Apa Nova, Andreas Baude. Bucurestenii vor plati, conform contractului de concesiune, cu aproape 970 lei vechi/metru cub mai mult ca pana acum pentru apa consumata. Pretul apei va mai creste si daca ANRSC si expertii internationali vor aproba ajustarea tarifara solicitata de Apa Nova pentru investitia de 26 milioane euro pentru reabilitarea retelelor telescopice.

Dan L. Brumar – Gardianul (08-03-2006)