Comuna Chiajna se pregateste pentru intrarea în Uniunea Europeana

0
602


   Stimate domnule primar Mircea Minea, sunteti la al treilea mandat electoral. Care este secretul acestei longevitati?
– Unul dintre elementele esentiale care au determinat, practic, obtinerea încrederii electoratului l-a constituit prezentarea unui program liberal ce a avut drept principale puncte garantarea dreptului de proprietate, realizarea unor investitii importante la nivelul comunei. Electoratul si-a dorit o administratie liberala activa. Câstigarea încrederii cetatenilor în programul pe care l-am propus a avut ca punct forte, ca sa spun asa, obiectivul de a transforma administratia comunei într-o administratie transparenta, prietenoasa, deschisa catre nevoile cetatenilor si cu un profund respect pentru cheltuirea banilor publici. Fara falsa modestie, secretul longevitatii mele în functia de primar se datoreaza seriozitatii în munca, îndeplinirii promisiunilor electorale si îmbunatatirii conditiilor de viata pentru locuitorii comunei Chiajna.
Sunteti cunoscut ca un primar cu o mare deschidere catre dialog. Ce solutii ati adoptat în dezvoltarea relatiilor cu comunitatea locala si care sunt cele mai frecvente doleante ale cetatenilor?
– Pentru dezvoltarea relatiilor cu comunitatea locala sunt convocate periodic adunari populare în care se dezbat probleme legate de strategia de dezvoltare economica si sociala a comunei, privind modernizarea infrastructurii prin refacerea drumurilor si strazilor, reluarea transportului de calatori cu RATB, canalizarea si alimentarea cu apa, amenajarea unor baze sportive si de agrement si multe altele.
Multi bucuresteni se retrag spre zonele limitrofe ale capitalei, comuna Chiajna fiind una dintre preferate. În acest sens, ce le puteti spune despre planurile generale, zonale si de detaliu (PUG, PUZ si PUD)?
– Faptul ca, în ultimii ani, multe societati comerciale si-au dezvoltat activitatea pe raza comunei, construind sedii reprezentative si, în paralel, foarte multe vile particulare, care mai de care mai frumoase din punct de vedere arhitectural, este benefic pentru ridicarea nivelului comunei si un exemplu pentru localnici, care si ei, prin vânzarea de terenuri, si-au ridicat nivelul de trai. Vedeti o simbioza care ridica, pe total, nivelul existential, dar si de exigenta al comunei Chiajna. La nivel de Primarie, pentru dezvoltarea judicioasa a comunei a fost elaborat PUG, care este în favoarea cetateanului, majoritatea terenurilor fiind trecute, acum, în intravilanul localitatii. Astfel, în viitorul apropiat, comuna Chiajna va deveni o zona în plina dezvoltare care se va plia pe normele europene si se va integra în metropola Bucuresti.
Având în vedere ca prioritatile de dezvoltare sunt destul de acute, sunteti multumit de bugetul alocat primariei Chiajna si, concret, care sunt relatiile cu administratia Consiliului Judetean Ilfov?
– Nu putem fi multumiti de bugetul alocat Primariei, acesta fiind mic în comparatie cu nevoile comunei, în acest moment, dar relatiile cu Administratia Consiliului Judetean Ilfov sunt favorabile. Prin aportul propriu si alaturi de Consiliul Local am cautat sa atragem investitori, pentru realizarea si promovarea unor proiecte eligibile. Este esential ca noi, administratie locala, sa punem accentul pe atragerea de fonduri extrabugetare, deoarece bugetul local alocat nu poate acoperi decât o mica parte din costul investitiilor si orice suma trebuie cheltuita rational.
În încheiere, va rugam sa ne prezentati câteva planuri de investitii si dezvoltare pe termen mediu si pe termen lung.
– Aderarea la Uniunea Europeana presupune existenta unor parametri esentiali (nu vor mai exista locuinte fara alimentare cu apa si canalizare, nu vor mai exista strazi neasfaltate). De asemenea, aderarea presupune existenta, la nivel local, a unor scoli, policlinici, sali de sport, practic, un sistem întreg de asistenta sociala complex, derulat dupa programele europene. Concretizând raspunsul la aceasta întrebare, pot sa spun ca principalele puncte în dezvoltarea comunei, în functie de proiectele pe care le vom promova, sunt: sistemele de canalizare si alimentare cu apa, finalizarea salilor de sport în Rosu si Chiajna, reamenajarea drumurilor, construirea unei policlinici moderne si dezvoltarea zonei economice. Sunt multe lucruri de facut dar, prin perseverenta, transparenta si multa munca, vom reusi sa solutionam toate problemele existente si sa punem în practica toate programele propuse si sa dovedim realmente ca Primaria Chiajna, prin edilii sai, poate fi un partener viabil si de încredere, capabil sa participe constructiv la proiectele desfasurate de institutiile Uniunii Europene.
Geo BELDIMAN – Revista Business Press – Januarie 2006