Un pas important spre Europa

0
618
Protocolul dintre FNPTRR si autoritatile locale din Ilfov a fost incheiat Mirela Predan
In urma negocierilor purtate intre autoritatile ilfovene si reprezentantii Federatiei Nationale Patronale a Transportatorilor Rutieri din Romania (FNPTRR) s-a ajuns la un acord si implicit la semnarea unui protocol menit sa restabileasca legalitatea in domeniul transportului rutier de persoane pe raza judetului Ilfov. Protocolului semnat pe data de 1 septembrie 2005 a fost incheiat intre Consiliul Local Bragadiru, reprezentat de primarul Marin Branzoi, Consiliul Local Glina, reprezentat de primarul Marin Manole si Consiliul Local Chiajna, reprezentat de primarul Mircea Minea pe de-o parte si dl. Ilie Cobrescu, presedinte FNPTRR pe de alta, in prezenta d-lui presedinte al Consiliului Judetean Ilfov, Doru Laurian Badulescu si a d-lui prefect Marian Petrache. Protocolul prevede, printre altele informarea FNPTRR cu privire la sesizarile, nemultumirile ori propunerile cetatenilor din judetul Ilfov, referitoare la unele nereguli ce privesc buna desfasurare a transportului rutier de persoane pe raza judetului ilfov, dar si – reciproc – adica informarea de catre FNPTRR a Prefecturii, Consiliului Judetean si Consiliilor Locale din judetul Ilfov, cu privire la unele probleme ce ingreuneaza buna desfasurare a transportului rutier de persoane, cum ar fi starea drumurilor, unele amenajari ce trebuie executate de catre autoritatea locala, etc. S-a mai decis si sa se solicite Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, implicit Autoritatii Rutiere Romane modificarea caietelor de sarcini cu privire la amplasarea locului unor statii, a capetelor de trasee si sumplimentarea anumitor trasee cu mijloace de transport, in anumite intervale de timp pe baza propunerilor facute de calatori, dupa ce acestea au fost analizate si stabilite de comun acord de catre operatorii de transport cu reprezentantii Consiliilor Locale.
Reduceri la jumatate pentru elevi si studenti S-a mai stabilit, totodata, si eliberarea de abonamente sau bilete pentru elevi si studenti pe baza adeverintei sau a carnetului de student, care isi au domiciliul pe raza localitatii cap de traseu din judetul Ilfov cu reduceri de 50% din tarifele existente in vigoare la data eliberarii documentelor si numai pe durata frecventarii cursurilor. De asemenea, se fac reduceri si pentru alte categorii. Se vor elibera abonamente sau bilete pe baza adeverintei eliberate de unitatea la care “navetistii” lucreaza si care isi au domiciliul pe raza localitatii cap de traseu din judetul Ilfov. Reducerile sunt de 30% si vor fi aplicate la tarifele existente in vigoare la data eliberarii documentelor. FNPTRR respecta prevederile Ordonantei 102/1999, precum si cele ale Legii 147/2000, dar si ale celorlalte reglementari in vigoare privind persoanele sau categoriile defavorizate (invalizi, pensionari, oameni cu handicap, veterani de razboi, etc).
Conditii normale si confortabile In baza aprobarii Ministerului Transporturilor – Autoritatea Rutiera Romana se vor suplimenta capacitatile de transport pe fiecare ruta astfel incat sa se preia toti calatorii potrivit protocoalelor incheiate cu Consiliile locale. Se va avea in vedere si introducerea de autobuze urbane. De asemenea, se va asigura o ritmicitate in graficul mijloacelor de transport pentru preluarea calatorilor in conditii normale, confortabile. Partile insa se obliga si in luarea unor masuri adecvate pentru prevenirea producerii de pagube mijloacelor de transport, implicit pentru asigurarea unor conditii civilizate de ordine si siguranta pentru calatori. Se are in vedere si organizarea de intalniri periodice intre reprezentantii celor doua parti si cetateni in scopul imbunatatirii permanente a conditiilor de transport public de persoane in judetul Ilfov.
Protocoale separate pana pe 10 septembrie De mentionat este si faptul ca acest protocol-cadru va sta la baza intocmirii protocoalelor intre Consiliile locale si operatorii de transport de pe raza fiecarei localitati. Aceste protocoale vor fi semnate si insusite pana la data de 10 septembrie 2005. In cazul in care anumite prevederi din protocol nu pot fi respectate, iar acestea nu se imputa operatorilor de transport, partile semnatare vor face demersurile necesare la autoritatile cvompetente (MTCT, Ministerul finantelor, etc) pentru a crea conditiile rezolvarii acestora.