Va avea sau nu Capitala un Parc Zoo?

0
928
Gradina zoologica

La sfarsitul anului trecut, Primaria Capitalei anunta ca, in urmatorii doi ani, orasul va avea un nou Parc Zoologic, in sectorul 6, in zona Giulesti-Lacul Morii. Acesta urma sa aiba o suprafata de circa 60 de hectare si sa adaposteasca in stil european animalele mari de la Gradina Zoologica din Baneasa, dar si noi specii. De atunci, proiectul e blocat, pentru ca primariile Bucurestiului si a localitatii Chiajna se bat in instanta pe teren.

E al meu terenul!’, ‘Ba e al meu!’. Cam asa si-au strigat primarii Adriean Videanu si Mircea Minea, in timp ce ‘se bateau’ in titluri de proprietate asupra terenului. Ca nu au ajuns la un acord o dovedeste procesul care inca nu s-a incheiat. Surse din conducerea municipalitatii afirma ca strategia adoptata de Primaria Chiajna este menita sa aduca un venit substantial la bugetul localitatii de la marginea Capitalei.
‘Institutia ar urma sa puna mana pe impresionanta parcela aflata in interiorul granitelor Bucurestiului si apoi sa o inchirieze Capitalei, pentru Parcul Zoo. Totul depinde de loteria instantelor care poate da dreptate Chiajnei sau poate improprietari Capitala’, au afirmat aceleasi surse.
Problema este ca Gradina Zoologica din Baneasa a primit un ultimatum de la Ministerul Mediului, ca pana la 14 septembrie sa se alinieze normelor europene si sa mareasca ‘apartamentele’ vietuitoarelor.
Cum termenul este foarte aproape, se vorbeste tot mai des despre o eventuala inchidere a actualului Zoo si chiar despre eutanasierea de nevoie a unei parti dintre animale. 

„Eu cred ca pana la toamna neintelegerile cu Chiajna se vor rezolva”
‘Eu cred ca pana la toamna vom termina si studiul de fezabilitate, iar neintelegerile pe care le avem cu Chiajna se vor rezolva. In septembrie, speram sa putem da drumul la licitatia pentru construirea noului Parc Zoo si sa inceapa lucrarile de drenare, pentru ca terenul este unul inundabil’, ne-a spus optimist viceprimarul Capitalei Razvan Murgeanu. 

Oficialii primariei se plang de lipsa spatiului
 ‘Spatiul pe care il avem pentru animalele de talie mare, respectiv feline si ierbivore este mai mic decat prevad normele europene. Acestea ar urma sa fie mutate in noul parc, alaturi de exemplarele pe care intentionam sa le cumparam sau sa le adoptam de la alte gradini zoologice din strainatate, specii pe care momentan nu le detinem’ a declarat Anca Oprea , directorul Gradinii Zoologice din Baneasa.

Spatiu de zece ori mai mare

Terenul de langa Lacul Morii este de cel putin zece ori mai mare decat cel al Zoo Baneasa si ar asigura respectarea normelor UE. Oricum, chiar daca terenul va fi atribuit Capitalei, animalele de talie mica, precum reptilele si pasarile, vor ramane in continuare la actuala Gradina Zoologica.