Cum sa furi 1.000.000 euro ?

0
677

Din cele aproape 90 de miliarde de lei furate, politia a recuperat doar ceva mai mult de jumate

Dupa euforia capturarii lui Petru Nica si a complicilor sai, politia a revenit ieri cu picioarele pe pamint. Oamenii legii au reusit sa recupereze aproape 49 miliarde de lei, putin mai mult de jumatate din banii furati in celebrul hold-up supranumit “jaful secolului”. 40 miliarde de lei, adica 1.000.000 de euro, sint de negasit. Poate de aici zimbetul enigmatic afisat de Nica, in momentul in care a fost urcat in duba politiei. Chestorul Marian Tutilescu, seful Politiei Capitalei, a prezentat ieri filmul evenimentelor din dimineata de 5 iulie, cind Petru Nica, sofer la CPI Security, s-a facut nevazut cu o masina burdusita cu aproape 90 miliarde de lei.

Noaptea de 4 spre 5 iulie: presupusii complici ai lui Nica – Gabriel Velescu (36 de ani), zis Gabi Grasu, si Aurelian Romulus Paven (33 de ani) – au asteptat autospeciala firmei CPI Security, care venea de la Ploiesti, pe DN1. Se aflau intr-un autoturism marca Dodge, ce-i apartinea lui Velescu. In drum spre Bucuresti, au mers tot timpul in spatele camionului de transport valori;                       5 iulie, in jurul orei 4.00, in cartierul Baneasa, seful de echipaj, Dan Vlasceanu, este trimis de Nica dupa napolitane si sucuri, la magazinul “Gil Fred Market” situat pe Bulevardul Aerogarii. In citeva clipe, Nica se face nevazut; Nica pleaca din zona Bulevardului Aerogarii, escortat de cei doi presupusi complici, si abandoneaza masina in cartierul bucurestean Baneasa, pe Strada Madrigalului, pe mlul lacului Straulesti. Cei trei au descarcat sacii din autospeciala in masina lui Velescu. Au plecat apoi la garajul din comuna Rosu, unde au mutat banii in cutii de carton. Ulterior, s-au deplasat intr-un imobil inchiriat de Velescu in cartierul Colentina, unde Nica si-a petrecut citeva zile.                       4.30: firma International CPI Security sesizeaza dispeceratul Politiei Capitalei cu privire la disparitia lui Petru Nica si a banilor. Este vorba, a comunicat ieri politia, de 88.400.000.000 de lei si de 33.396 de dolari, in total aproape 90 de miliarde de lei. Banii se aflau in saci speciali, fiind transportati cu o autospeciala Ford Transit. Suma provenea de la filialele din Galati, Constanta si Ploiesti ale ABN Amro Bank.
40 de miliarde de lei la Snagov, 8 in garaj                       Despre cei doi complici, Gabriel Velescu si Romulus Aurelian Paven, seful Politiei Capitalei spune ca principala lor ocupatie era cumpararea, reconditionarea si vinzarea autoturismelor. Pentru aceasta indeletnicire, Velescu inchiriase un garaj din comuna ilfoveana Rosu. Fara sa ofere prea multe amanunte, Tutilescu sustine ca anchetatorii au ajuns la Nica prin activitati proprii de investigatie, desfasurate de Politia Judiciara si structurile de informatii ale MAI. “Au fost identificati cei doi, care faceau parte din anturajul lui Nica. In urma supravegherilor si activitatilor operative, s-a ajuns la locatia unde se ascundea Petru Nica”, a explicat seful Politiei Capitalei.                       Velescu si Paven au fost supravegheati in permanenta de politisti. Dupa comiterea furtului, cei doi au mers, in mai multe rinduri, la garajul din Rosu si la o locuinta din cartierul Colentina. Ulterior, cu ajutorul concubinei lui Velescu (al carei nume nu a fost facut public), au contactat o societate imobiliara si au incheiat un precontract pentru cumpararea unei vile din Snagov. Femeia este si ea cercetata in acest dosar, in stare de libertate, pentru presupusa complicitate. Concubina lui Velescu a platit unei agentii imobiliare 12.000 de dolari, plus un comision, pentru incheierea precontractului.                       Ar fi urmat ca, in scurt timp, sa perfecteze cu proprietarul vilei contractul propriu-zis de vinzare-cumparare a imobilului. In urma unor operatiuni complexe constind in operatiuni de filaj si interceptari, politistii au obtinut suficiente date si probe pentru a solicita, luni dupa-amiaza, mandate de perchezitie pentru cele doua imobile (din Snagov si din Colentina)

si pentru garaj (din Rosu). In jurul orei 19.00, Velescu si Paven au fost retinuti. In vila din Snagov a fost prins Petru Nica, iar la perchezitia facuta in imobil au fost descoperite aproximativ 40 de miliarde de lei. Alte aproape opt miliarde de lei au fost recuperate din garajul situat in comuna ilfoveana Rosu. Proprietarii garajului au fost si ei audiati, in noaptea de luni spre marti, insa in calitate de martori.
Colaboreaza “pina la un anumit punct” Prim-procurorul adjunct Marius Iacob, de la Parchetul Tribunalului Bucuresti, a declarat ieri ca Petru Nica este acuzat de furt calificat, iar ceilalti doi de complicitate la aceeasi infractiune. Cei trei risca intre 10 si 20 de ani de inchisoare. Iacob a precizat ca ei au colaborat cu anchetatorii “pina la un punct”. Anchetatorii nu exclud insa posibilitatea implicarii si altor persoane in comiterea jafului. In ceea ce-l priveste pe Dan Vlasceanu, seful de echipaj de pe autospeciala (care a fost trimis de hot dupa napolitane, in noaptea furtului), seful Politiei Capitalei a mentionat ca, deocamdata, este considerat martor, insa nu a exclus posibilitatea ca acesta sa fie acuzat de neglijenta in serviciu. De comiterea aceleiasi inractiuni ar putea fi acuzat chiar si patronul                      SC International CPI Security, Adrian Moisescu, audiat si el de anchetatori, in noaptea de luni spre marti. Daca a fost sau nu o actiune premeditata, anchetatorii nu au ajuns la o concluzie finala, insa spun ca Petru Nica avea timp sa-si premediteze fapta, de duminica, de la ora 10.00, cind i s-a comunicat ca va pleca in cursa, pina luni, la ora 4.00. Ancheta in acest caz continua pentru recuperarea celorlalti bani, respectiv 40 de miliarde de lei.
Garajul cu 8 miliarde de lei                       In curtea garajului de la marginea Bucurestiului, din comuna Rosu, unde politistii au gasit o parte din banii disparuti din transportul CPI Security, nu era, ieri dupa-amiaza, nici tipenie de om. Dincolo de gard puteau fi vazute insa doua masini, intre care un Rover negru, un frigider si un aragaz acoperite cu folie de polietilena, precum si un morman de bidoane goale si de gunoaie. Curtea este inconjurata de garduri inalte, iar garajul are gratii la ferestre. Vecinii ne-au povestit ca l-au vazut de citeva ori pe Gabriel Velescu, unul dintre complicii lui Petru Nica, intrind impreuna cu alti indivizi, dar ca nu stiau ce fac acolo. “Cred ca Velescu era ala blond, gras, cu parul mai lung. Uneori veneau cu masina aceea, Dodge, pe care a gasit-o politia”, ne-a spus unul dintre                      localnici. Vecinii au mai spus ca i-au vazut aseara pe cei de la SPIR cind au intrat pentru a cauta banii.
Garajul apartine proprietarului de la vila cu numarul 1A, de pe Intrarea Bacriului. Fata de garaj, vila este pozitionata mai bine, are deschidere spre o alta strada, mai circulata, pe care se construiesc si alte case cu etaj. Factoul postal care se afla in zona, ieri dupa-amiaza, ne-a spus ca la numarul 1A locuieste un oarecare “domn Artur” caruia i se mai spune si “colonelul”. Cel care s-a ivit din spatele gardului inalt de metal si a iesit la poarta, un barbat intre doua virste, cu un aer serios, nu a vrut sa-si spuna insa numele. A explicat doar ca este proprietarul casei si al garajului din fundul curtii si ca nu vorbeste. Asta pentru ca politia l-a rugat sa nu dea informatii. “Da, i-am inchiriat garajul lui Gabriel Velescu, dar n-am stiut ce face acolo si n-am                      avut nici o legatura cu ei. Le-am inchiriat mai de mult timp, au plecat, iar au revenit…, dar nu pot sa spun mai multe, imi pare rau”, a spus proprietarul garajului unde au fost ascunsi cei trei saci cu opt miliarde de lei. (Simona Popa)
Ultima ora: Iubita lui Velescu si-a taiat venele                       Prietena unuia din presupusii complici ai lui Nica a incercat ieri sa se sinucida, dupa ce si-a vazut iubitul, pe Gabriel Velescu, zis Gabi Grasu, la tribunal, in boxa, inconjurat de mascati. Ajunsa acasa, Ioana Popa, 21 de ani, a consumat mai mult alcool, iar apoi a incercat sa-si taie venele si gitul cu un cutit. Ea a fost internata la spital, fiind in afara oricarui pericol. (Ch.L)
Petru Nica: “In masina erau doar 60 de miliarde de lei” Petru Nica a recunoscut ieri, in fata unui judecator, doar furtul a 60 de miliarde de lei din masina blindata a CPI Security. El a sustinut ca doar atit transporta masina pe care o conducea. Judecatorul tribunalului Bucuresti a dispus arestarea lui Nica pentru 29 de zile, sub acuzatia de furt calificat. Pentru aceeasi perioada au fost arestati si presupusii sai complici, dar care au refuzat sa vorbeasca in fata judecatorului. Potrivit unuia dintre cei trei aparatori ai lui Petru Nica, avocatul Mihail Ciobanu, clientul sau a sustinut ca nu stie nimic despre cele 40 de miliarde de lei declarate in plus de compania CPI Security. Petru Nica si-a recunoscut fapta si a indicat traseul pe care l-a urmat din momentul in care a fugit cu banii. (Ch.L.)
Filmul capturarii lui Nica si a complicilor sai                       Cu ajutorul serviciilor secrete (informatori, ascultari de telefoane), a propriei anchete si a unei informatii-cheie, politistii si procurorii Capitalei aveau, cu citeva zile inainte de actiunea de luni, informatii in legatura cu locatiile unde puteau sa se ascunda Petru Nica si posibilii sai complici. Una din locatii – o vila din Strada Narciselor, Snagov sat. Alte alte doua zone fierbinti: un apartament din cartierul Colentina si un garaj din comuna Rosu, aflata la marginea cartierului Militari din Bucuresti.                       Potrivit unor surse MAI, informatia-cheie ar fi fost obtinuta de celebrul serviciu secret DIPI (fost “Doi si un sfert”), condus de generalul Virgil Ardelean, de la persoane din lumea interlopa, dar si cu ajutorul supravegherii telefoanelor rudelor, prietenilor si anturajului soferului Petru Nica. Conform altora, informatia cea mai importanta, respectiv cea privind vila din Snagov, a fost oferita de un reprezentant al unui alt serviciu secret, care avea sub observatie zona, si l-a vazut pe Nica carind multe genti pline in vila.                       Luni, politistii si procurorii au obtinut de la Tribunalul Bucuresti mandatele de perchezitie pentru cele trei adrese: din Colentina si de la vilele din satul Rosu (comuna Chiajna, Intrarea Bacrinului nr. 1A) si Snagov (strada Narciselor), unde existau informatii ca puteau fi banii si persoanele vizate (Nica si complicii). Ora 19.00, echipe speciale de politisti si procurori au descins simultan in cele trei locatii.                       La Snagov, in strada Narciselor, Nica – care nu a opus rezistenta – a fost gasit in vila de la numarul 11: era neras, imbracat intr-un pantalon de trening si cu un tricou, pe care scria Paris si pe care era imprimat Turnul Eiffel.                       Nica era inconjurat de genti tip sport, pline cu bani, de multe provizii si de unelte de constructie. Potrivit informatiilor furnizate chiar de seful Politiei Capitalei, chestorul Marian Tutilescu, Nica dislocase caramizi din zid pentru a ascunde o parte din bani in apartamentul vecin.                       Garajul: In acelasi moment, la descinderea in garajul vilei din satul Rosu (comuna Chiajna) au fost gasite trei genti cu bani.                       Cei doi complici ai lui Nica au fost luati “pe sus”, de pe strada, mai precis dintr-o statie Peco din cartierul Militari.                       La unul dintre cei doi complici a fost gasita si masina – un autoturism de marca mai veche, Dodge( nr. B-97-EEE), cu care au fost transportati banii. In masina, s-au gasit si o parte din sacii care continusera initial bani; “Nica este in miinile noastre!”, a declarat, pentru “Evenimentul zilei”, generalul Sorescu, seful IGP. La Snagov, unde se aflau Nica si cea mai mare parte a banilor furati, erau seful Politiei Capitalei si adjunctii sai, prim-procurorul Capitalei, Dragos Nestor, si foarte multi politisti din trupele speciale, inarmati pina in dinti. Ora 22.00-22.30, politistii au scos cele 13 genti tip sport, rosii si albastre, pline cu bani, din vila de la Snagov. Practic, mascatii stateau la coada pentru a depune banii intr-o duba din care fusese scoasa canapeaua. Printre ultimii, a venit un mascat vinjos, carind un sac improvizat dintr-un cearsaf plin cu bani. Ora 22.30, dupa ce s-au asigurat toate masurile speciale posibile, Nica a fost scos din vila si introdus in duba politiei, flancat de mai multi mascati, inarmati pina in dinti. Zimbea catre camerele de luat                       vederi – avea minile incatusate, acoperite cu o batista/prosop de culoare alba;                       La scurt timp, duba in care se afla Nica, cu antemergatori, a demarat in tromba din Snagov. Vila a fost sigilata, asigurindu-se in continuare paza ei;                       Nica si complicii sai au fost dusi la Politia Capitalei pe rute diferite – in jurul orei 23.00, Nica a fost introdus in Politia Capitalei, facindu-i-se onoarea de a patrunde – e drept cu catuse la miini – pe intrarea principala, din Calea Victoriei.                       Conferinta de presa, sustinuta de chestorul-sef Tutilescu si de prim-procurorul Dragos Nestor, nu a adus informatii neasteptate: “complex de masuri si activitati informativ-operative” a fost raspunsul chestorului Tutilescu cu privire la modul (si informatiile-cheie) privind prinderea lui Nica si a complicilor sai. “Nu s-au turnat intre ei”, “Nu s-a lucrat cu ofiteri sub acoperire”, “N-am primit o informatie, ci am exploatat date informativ-operative obtinute”, a explicat, zgircit cu informatiile oferite presei, chestorul Tutilescu. “Nica risca pina la 15 ani inchisoare, iar complicii sai la fel”, a declarat prim-procurorul Dragos Nestor. “Nu lipsesc decit foarte putini bani – o suma infima”, au declarat, luni seara, la unison, chestorul Tutilescu si procurorul Nestor.                       Toata noaptea, politistii si procurorii i-au anchetat, prin audieri incrucisate, pe cei trei complici, pentru a reface odiseea “jafului secolului” si a celor sapte zile de cautari. Se pare ca versiunile lor se contrazic, in unele locuri, destul de mult.                       Nica si complicii sai au fost dusi ieri la Tribunalul Bucuresti pentru emiterea unor mandate de arestare preventiva.                       In zilele urmatoare, politia va organiza reconstituirea intregului traseu al “furtului secolului”. (Christian Levant)
Vila de la Snagov – de la Gigi Boeru la Petru Nica                       Vila de la numarul 11 de pe strada Narciselor apartine, potrivit viceprimarului Florin Matei din Snagov, Mariei Guciu. “Doamna nu e din Snagov, nu stiu de unde e, probabil din Bucuresti”, a adaugat viceprimarul Matei. Primul proprietar al terenului pe care a fost ridicata vila este Gheorghe Dumitra, din Snagov, care l-a primit direct de la primarie, prin Legea 18. Viceprimarul povesteste ca Dumitra a vindut apoi terenul lui Gheorghe Constantinescu (Gigi Boeru) care, in 1991, si-a ridicat vila de la numarul 11 angajind o firma de constructii. Firma se numeste SC Solmar Construct SRL si apartine omului de afaceri israelian Shimon Meir. Acesta a si cumparat casa dupa ce a construit-o, fapt care se intimpla prin anii 1993-1994, viceprimarul Florin Matei nu-si aminteste exact                      data. De la Meir, vila a trecut la Maria Guciu, care este ultimul proprietar de drept. “Numai ca proprietarul actual a angajat un administrator al casei, care sa o aiba in grija, pe Stefan Gogota. Se pare ca acesta ar fi inchiriat-o lui Petre Nica”, a concluzionat viceprimarul Florin Matei. El a adaugat ca nu stie cine este acest Gogota si nu stie de unde este, dar sigur nu e din Snagov. (S.P.)
Ultima ora                       Aseara tirziu, conform chestorului-sef Marian Tutilescu, anchetatorii au mai gasit, intr-o locuinta din Bucuresti, o importanta suma din banii furati si considerati disparuti. Banii gasiti au fost sigilati, in vederea numararii lor. Informatia a fost confirmata, pentru EVZ, atit de prim-procurorul adjunct al Capitalei, Marius Iacob, cit si de comisarul-sef Mihai Pitulescu (fiul celebrului general de politie Ioan Pitulescu), care a condus, din punct de vedere judiciar, investigatiile si ancheta. (Ch.L., S.G.)

Source: Evenimentul Zilei | posted by: arrian13 on July 14th, 2004