“Nimeni nu ma vrea!”

0
501

Fostul international crede ca nu-si mai gaseste locul în fotbalul românesc din cauza unui circuit închis al antrenorilor. Lita Dumitru a fost unul dintre cei mai buni mijlocasi ai României. Când avea 20 de ani, a participat la turneul final al CM din Mexic 1970, unde l-a avut adversar pe legendarul Pele. A evoluat de 57 de ori la nationala, pentru care a marcat 12 goluri. Dupa ce a jucat pentru Rapid, Steaua si Poli Timisoara a plecat în Germania, întorcându-se în ‘90. A antrenat în prima divizie Poli Timisoara, FC National, Rapid si Jiul, apoi ceva prin Divizia B, dupa care a iesit din circuit. Ce faceti acum?       Lita Dumitru: Pâna la 1 octombrie am colaborat cu firma lui Victor Becali. Eram angajat pentru a depista jucatori tineri care sa semneze pentru firma lui. De doua luni sunt în discutii cu primarul comunei Chiajna, unde m-am nascut eu, pentru a prelua o echipa de Divizia D. Zilele acestea el chiar vrea sa ia locul divizionarei C, FC Arges Mihailesti. Obiectivul nostru este de a încerca promovarea în esalonul al doilea anul viitor sau cel târziu în 2007. La ora actuala sunt vicepresedintele si directorul tehnic al Scolii de fotbal Concordia, tot din Chiajna, unde avem cinci echipe de copii si juniori. La echipa mare voi fi un fel de sfatuitor al lui Radu Troi. De asemenea, la aceasta scoala i-am adus si pe Adrian Bumbescu, Smarandache si Costica Zamfir. Am facut o trupa de fosti stelisti. De ce nu mai antrenati la nivel înalt?       Pentru ca unii din fotbalul românesc au dorit ca eu sa fiu uitat. Ma rog la Dumnezeu sa fie ales Gica Popescu ca presedinte al FRF, deoarece sunt convins ca va veni cu idei noi si nu cred ca va accepta sa mai fie aceiasi antrenori care nu au învatat nimic. Sunt putini tehnicieni în primele doua esaloane care au calitatea si valoarea de a exprima si a da jucatorilor ceea ce le trebuie pentru a face performanta.
“FRF ia bani de la antrenori” Dar în România exista mai nou licenta Pro. Nu înseamna nimic?       Am stat în Germania zece ani, am luat-o de la zero si am obtinut licenta B, cum se numeste la ei, si aveam voie sa antrenez pâna la liga a treia, unde este semiprofesionism. Acum trei ani m-am întors acolo, cu carnetul meu de categoria I, obtinut în România, si am facut o cerere la Federatia Germana pentru a mai face niste cursuri. Au aprobat, am urmat sase luni câteva cursuri si mi-au acordat licenta A. Cu ea as putea sa pregatesc si nationala Germaniei.Si atunci la noi de ce se cere licenta Pro?       FRF vrea sa mai încaseze 4.000 de euro de la fiecare antrenor care vrea sa pregateasca echipe de Divizia A.
“Dinamo e stapâna campionatului” Este Divizia A un cerc închis pentru antrenori?       Si Divizia B este la fel. Pentru mine e închis totul. Va dau un exemplu: Dinamo este un club foarte puternic nu atât prin venirea lui Giovani Becali ca presedinte si actionar, ci prin faptul ca, lucrând în perspectiva, a ajuns sa aiba controlul fotbalului românesc. Peste tot sunt antrenori care provin de la aceasta grupare. În cele trei serii ale Diviziei B, plus la primul esalon. Cum apare vreun jucator talentat, cum pun ochii pe el, îi informeaza pe cei de la Dinamo si l-au luat. Spuneti-mi vreun tehnician care provine de la Dinamo si a stat mai mult de doua luni fara angajament. Ion Marin, de exemplu. L-au dat afara de la Universitatea Cluj si i-au gasit repede un alt contract la FC Bihor. Cum ar putea fi spart acest cerc?       Sa vina altii la conducerea fotbalului românesc. La ora actuala exista doua mari cercuri de influenta: unul provenit de la Sportul Studentesc, pe linie de presedintie, si altul de la Dinamo, pe linie de antrenorat. Ceilalti sunt muritori de foame.
“Lotul de acum al Stelei este cel mai slab din toate timpurile” Steaua?       Lita Dumitru: Care Steaua? Din informatiile mele, Gigi Becali si Meme Stoica s-au rupt de ce a însemnat Steaua odata. Eu, de exemplu, nu mai am nici o legatura cu nimeni de acolo. Deci numirea lui Marius Lacatus ca presedinte e doar o lovitura de imagine?       Cred ca Gigi Becali a fost încoltit. Si-a facut o imagine proasta, iar acum încearca sa si-o repare. Pe Gigi l-au dus la faliment. El spune ca a facut o imagine extraordinara cu Steaua. Unde, în Cupa UEFA? De ce n-a facut-o în Liga Campionilor, ca a avut o sansa extraordinara si trebuia sa raspunda pentru asta? I-a scos Rosenborg, o echipa de babaciuni. La ora actuala, Steaua are cel mai slab lot din istoria acestui club. Iar antrenorii pe care îi aduc, de fapt îi fac peste noapte, vin doar sa-si realizeze carti de vizita. Au fost fotbalisti mari pe unde au jucat si au aplicat ce stiau ei. N-au venit cu nimic nou. Atunci de ce apeleaza la ei?       Întrebati-l pe Meme Stoica . Nu se mai doresc fosti stelisti?       Nu. Pentru ca au venit altii, din alte parti, si au condus acest club. Ei au urmarit sa se dispenseze de fostele glorii. Daca acestea erau la club, îi contraziceau. Exista un conducator la Steaua, îl cheama Leo Strizu, care nu a jucat decât pe la nunti si botezuri, nu fotbal, si pentru ca este cununat de domnul Tea Sponte, machedon ca si Strizu, este într-o asemenea functie si se ocupa cu dezlegarile fotbalistilor si ale copiilor de la Steaua. El n-a facut nimic pentru Steaua.
“Singura sansa: Divizia D” Veti antrena vreodata Steaua?       Lita Dumitru: Mie, în momentul actual, nu doar Steaua îmi e închisa, ci fotbalul românesc în general. Un presedinte de club din Divizia B, cu care eram gata sa semnez, mi-a spus: “Sa dea Dumnezeu sa vina altii la conducerea fotbalului, sa mai poti antrena!”. Singura mea sansa este sa pornesc de jos, de la Divizia D. Altfel sunt mort.       De ce?       Pentru ca cei care conduc fotbalul au creat ideea ca Lita Dumitru este antrenor slab. Întrebati însa jucatorii pe care i-am antrenat. Este o idee falsa. Ce ziceti de faptul ca trei echipe românesti sunt în grupele Cupei UEFA?        Am prins un moment prielnic. Nu cred ca se poate vorbi despre redresare. Nu putem spune: Da, avem si noi valori! Au venit calificarile când era nevoie pentru cei care conduc fotbalul românesc, ca sa le mai dea niste momente de respiro. Hai sa vedem cum s-au calificat. Dinamo a facut-o meritoriu. Steaua a trecut de o echipa care a jucat cu juniorii. Singura care a avut dificultati si a demonstrat ca nu prea are valoare sa scoata pe Feyenoord a fost Rapid. A batut întâmplator. Daca mai joaca de zece ori, îi bat olandezii de fiecare data de le suna apa în cap.        Despre ce i s-a întâmplat lui Razvan Lucescu ce spuneti?       Atât timp cât va fi Copos la Rapid, asa va fi. Numai mintea lui poate sa gândeasca însa ca nu trebuie sa dea bani pentru ca echipa sa iasa campioana. El intervine doar atunci când nu ar trebui, ca sa poata sa dezmembreze si sa faca nenorociri. Singurul care a putut sa-l tempereze a fost Mircea Lucescu.
“Mircea Sandu e ca Nicolae Ceausescu” Ce ziceti de candidatura lui Mircea Sandu la presedintia FRF?       Lita Dumitru: Eu, în locul lui, nu as mai fi candidat. Asa trebuia sa faca si Ceausescu. Daca se retragea dupa ce a condus tara asta o gramada de timp si spunea “luati-o voi, eu ma retrag cu bunele si relele mele”, si acum îl mai cautau românii. Acelasi lucru ar fi trebuit sa-l gândeasca si Mircea Sandu. A condus fotbalul românesc 15 ani si a venit timpul sa vina alta generatie. Cum vedeti candidatura lui Gica Popescu?       Cred ca va câstiga, dar lânga el ar trebui sa vina si Ionut Lupescu, iar Gica Hagi sa fie antrenor. Nu va întrebati de ce oare Gica Hagi nu antreneaza? Pentru ca el nu este agreat de actualii oameni din fotbal. Nu va fi legat numele lui Gica Popescu de cel al fratilor Becali?       Nu are nici o legatura. Popescu este un nume mare în Europa si în lume. El a declarat în urma cu câteva luni ca Giovani nu este seful lui. Va face totul independent. Popescu este o persoana credibila, care are mare experienta fotbalistica si e un tip cu bani. Lui nu-i mai trebuie bani, ci doar glorie si sa fie pe prima pagina a ziarelor.
“Oli n-are sânge de campion” Antrenorii tineri din Divizia A au valoare?       Lita Dumitru: Trebuie sa li se acorde timp, dar eu zic ca au început prea brusc la primul esalon. De exemplu, toata lumea îi cere lui Olaroiu sa ia titlul cu Poli Timisoara. Nu are cum, pentru ca în afara lui Viorel Moldovan nici un fotbalist nu a mai jucat vreodata pentru campionat. Acelasi lucru se întâmpla si cu Oli, care n-a avut în sânge asa ceva. E greu sa se schimbe ca mentalitate, chiar daca merge prin Italia sau prin alte parti ca sa învete. Uitati-va la Andone! A stat în umbra atâtia ani, a antrenat echipe mici si apoi a venit la Dinamo sa câstige cupe si campionate. Nu asa peste noapte. La nationala unde s-a gresit?       Marea greseala a fost ca l-au tinut pe Iordanescu dupa înfrângerea cu Danemarca de la Bucuresti. Trebuia sa nu-l întoarca si sa-l lase sa-si demonstreze valoarea pe alte meleaguri. Dar a avut totusi niste performante, n ‘94, ‘96, ‘98.       Meritul lui a fost faptul ca i-a avut pe Hagi, Popescu, Lupescu, Dumitrescu si ceilalti. Când a disparut aceasta generatie, nu a mai avut acele performante. A fost beneficiarul “Generatiei de Aur”. Anghel Iordanescu nu a luat jucatori, cum a facut Lucescu în cazul lui Raducioiu si al celorlalti, sa-i creasca. N-a descoperit nici un jucator în afara lui Filipescu. A avut o echipa gata facuta. Asa cum a gasit-o si nea Imi Ienei de fiecare data. Nea Imi a facut doar o atmosfera buna, antrenamente la fel, i-a pus pe jucatori bine pe teren si a avut rezultate. Ce putea sa le spuna Iordanescu lui Hagi, Dumitrescu, Belo si Petrescu?